• Reklama
Darmowe ogłoszenia wielunskie.pl

Studia - kiedy nie warto studiować ?

Wszystko co z nauką związane. żłobki, przedszkola, podstawówki, gimnazja, szkoły średnie oraz wyższe

Miejscowość: nie z Wielunia
PostWysłany: 23 Cze 2011, 19:00
Świat biznesu pełen jest ludzi, którzy nie ukończyli wyższej uczelni (sztandarowy przykład: Bill Gates), a jednak osiągnęli spektakularny sukces. Ich liczba skłania do zastanowienia się czy faktycznie w każdym przypadku dyplom uniwersytetu jest do czegokolwiek potrzebny?

Peter Thiel odpowiada, że nie i idzie jeszcze dalej tym tropem nazywając wszystkie renomowane uczelnie wielką spekulacyjną bańką, podobną do przewartościowanych akcji w ostatniej fazie hossy. Przedsiębiorca wskazuje, że kształcenie się na najlepszych uczelniach jest niezwykle kosztowne, a dla zdolnego studenta często oznacza dodatkowy, ukryty koszt - potencjalnie utraconych możliwości. Zamiast płacić krocie i odwlekać start biznesu przez kilka lat być może bezpowrotnie tracąc okazję życia, może jednak lepiej zacząć od razu?

Aby udowodnić swoją kontrowersyjna tezę, Thiel postanowił stworzyć specjalny projekt The Thiel Fellowship, w którym 20. młodych ludzi, którzy nie ukończyli jeszcze 20. roku życia otrzymuje po 100 tysięcy dolarów na rozpoczęcie własnego biznesu i porzuca dalszą naukę.

Thiel jest miliarderem, jednym z założycieli PayPala i głównych akcjonariuszy Facebooka, więc pieniędzy mu nie brakuje.

Oczywiście jego pomysł wywołał prawdziwą burzę i falę niechęci ze strony środowisk akademickich, ale czy w przypadku wielu zdolnych, młodych osób faktycznie nie jest tak, że może lepiej od razu niech zajmą się biznesem, zamiast uczyć się suchej teorii?

Wiadomo, że nie w każdym przypadku takie postępowanie ma sens i trudno sobie wyobrazić lekarza, który operuje pacjentów nie posiadając odpowiedniego wykształcenia. Jednak w świecie biznesu dyplom nie musi być obowiązkową przepustką do sukcesu.
źródło: biztok.pl

Moim zdaniem studia przydatne są tylko wtedy, kiedy ma się na siebie jakiś pomysł - w innym przypadku studia wręcz szkodzą.

google adsense
Google

PostWysłany: 24 Cze 2011, 18:09
To ja zadam pytanie:

Zaoczne czy dzienne ?

PostWysłany: 28 Lis 2011, 15:48
Ja akurat wybrałem zaoczne, robiłem licencjat z logistyki i moja praca zawodowa uzupełniała się ze studiami. Teraz poszedłem jeszcze na te studia podyplomowe w Opolu aby "doposażyć" swoją wiedzę o nowy kierunek powiązany z logistyką. Z resztą studia finansuje pracodawca.

Ogólnie zaoczne studia to dobra forma dla osób pracujących w branży, które też nie mają możliwości studiowania w mieście w którym mieszkają.
Awatar użytkownika
PostWysłany: 28 Lis 2011, 16:29
Kijek w 100% siÄ™ z TobÄ… zgadzam :)
sam jestem po dziennych, i troszkę żałuję, że nie poszedłem na zaoczne.
Z tego względu, iż w czasie trwania nauki na studiach zaocznych - można zdobywać doświadczenie, które jest dużo ważniejsze niż papierek...
Pracodawcy coraz częściej wybierają osoby, która pracuje w branży od x lat (i studiują zaocznie), niż świeżego studenta po studiach dziennych - z małym doświadczeniem....
Głodne Dzieci nie myślą o Nauce ---> http://www.pajacyk.pl/

Wróć do Edukacja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

• Reklama